Historia

En höstdag på 30-talet cyklar en lycklig pojke gatan fram. Han har ett stort leende på läpparna och cykeln fullastad med frukt. En liten stund tidigare har han knackat på hos disponenten till stadens största industri, Husqvarnafabriken, och frågat om lov att plocka fallfrukt i hans trädgård. Svaret klingar i hans öron, ”en så ung pojke som är så modig, klart han får det”. Pojken stannar på torget och säljer frukten. Röda äpplen med gula ådringar. En klar doft av sensommar som övergått till tidig höst. Han tjänar några blanka mynt. Stolt bestämmer han sig för att göra detsamma dagen därpå. Och dagen därpå…

Pojken växer upp, hyr en ladugård som blir fruktlager. Hans cykel byts mot en lastbil. Dag efter dag jobbar han från tidig morgon till sen kväll. Med varsam hand plockar, lastar, fraktar och säljer han de frukter som säsongen ger. Äpplen, päron, plommon, bigarråer och jordgubbar. Han åker tur- och retur till Göteborg varenda dag för att delta i partihandeln. Han säljer närodlad frukt och köper importerad – som han sedan säljer genom att knacka dörr på vägen tillbaka till Vätterbyggden.” 

Pojken hette Nils Rudenstam och var vår pappa och farfar. Idag förvaltar vi barn och barnbarn arvet genom Rudenstams Parti. Vår vision har varit den samma sedan starten 1947, att frukt som hanteras varsamt är den som smakar bäst. Många av våra odlare har funnits vid vår sida i över 40 år och flera affärsrelationer har sträckt sig över generationer utan att vi skrivit ett enda avtal. Tillsammans har vi tagit fram odlingsarter, sätt-tider och certifikat. Och vi har lärt oss vilka apelsiner som har finast sötma, vilka jordgubbar som bäst avnjuts med vispad grädde och när Ingrid Marie-äpplen egentligen smakar godast.

Genom närkontakt med odlarna och kunskap om frukten de odlar kan vi säkerställa både hög kvalitet och perfekt smak. Vi följer hela processen, från odlare till konsument. Vi vill att frukt ska smaka som förr i tiden – levererad och såld från hand till hand, med mod, varsamhet och passion.